Preskočiť na obsah
Domovská stránka » GDPR

GDPR

[2022] Konanie o ochrane osobných údajov

  • 19/06/202219/06/2022

Konanie o ochrane osobných údajov upravuje § 99 a nasl. Zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov (ďalej len „Zákon o ochrane osobných údajov“). Jeho účelom je zistiť, či došlo k porušeniu práv fyzických osôb pri spracúvaní ich osobných údajov. Alebo či došlo k porušeniu Zákona o ochrane osobných údajov alebo Všeobecného nariadenia o ochrane údajov (ďalej len… Čítať viac »[2022] Konanie o ochrane osobných údajov

Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil plán kontrol na rok 2022

Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil Plán kontrol na rok 2022. Plán kontrol na rok 2022 je rozdelený do dvoch častí. Jedna časť plánu kontrol na rok 2022 sa zameriava na súlad spracúvania osobných údajov s požiadavkami GDPR ako aj zákona o ochrane osobných údajov. Plán reaguje na riziká spojené so špecifickými spracovateľskými činnosťami alebo s využívaním nových technológií a postupov, najmä s procesmi spôsobilými významne zasiahnuť… Čítať viac »Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil plán kontrol na rok 2022

Zmeny v spracúvaní osobných údajov zosnulých

Nedávno sme informovali o prebiehajúcom legislatívnom procese zmeny zákona o ochrane osobných údajov. Dnes, 20.10.2021 bola novela vyhlásená v Zbierke zákonov. Prečítajte si, v čom sa znenie novely nakoniec zmenilo oproti pôvodnému návrhu a aký to bude mať vplyv na spracúvanie osobných údajov zosnulých osôb. Novelou je zákon č. 373/2021 ktorým sa dopĺňa zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene… Čítať viac »Zmeny v spracúvaní osobných údajov zosnulých

Dánsky úrad riešil prípad neplatnosti súhlasu podľa GDPR

Dánsky úrad na ochranu osobných údajov 04. októbra 2021 vydal rozhodnutie týkajúce sa prevádzkovateľa zoznamky Dating.dk. Úrad zistil, že prevádzkovateľ nezískaval podľa GDPR platný súhlas na spracúvanie údajov. Prevádzkovateľ spracúval osobitnú kategóriu osobných údajov (citlivé osobné údaje) bez toho, aby spĺňal niektorú z výnimiek zo zákazu spracúvania osobitných kategórií osobných údajov a nevykonal adekvátne posúdenie vplyvu spracúvania na práva a… Čítať viac »Dánsky úrad riešil prípad neplatnosti súhlasu podľa GDPR

Kontroly nastavenia cookies

Francúzsky národný orgán pre ochranu osobných údajov – Národná komisia pre informatiku a slobodu začal od prvého apríla 2021 uskutočňovať kontroly nastavenia cookies. Kontroly nastavenia cookies sú zamerané na to, či sú webové stránky v súlade s novými pravidlami pre súbory a aplikácie, ktoré sledujú činnosť užívateľov v online prostredí. Medzi takéto súbory patria napríklad reklamné cookies. Reklamné súbory cookie sa používajú na zabezpečenie relevantných… Čítať viac »Kontroly nastavenia cookies

Covid pas

  • 29/03/202106/11/2021

Dňa 30.03.2021 sa uskutoční v poradí už 47. plenárne zasadnutie Európskeho výboru pre ochranu osobných údajov známeho aj pod skratkou EDPB. Na programe zasadnutia je aj prerokovanie návrhu tzv. digitálneho zeleného osvedčenia (Digital Green Certificate) označovaného aj ako covid pas. Covid pas má zabezpečiť bezpečné uplatňovanie slobody pohybu v rámci celej Európskej únie počas pandémie ochorenia COVID-19. Má predstavovať digitálny dôkaz… Čítať viac »Covid pas

Zverejnené korigendum ku GDPR

Dňa 04.03.2021 zverejnili pre slovenské znenie v poradí druhé korigendum ku GDPR. Došlo tak k oprave slovenského prekladu poslednej vety znenia článku 42 ods. 2 GDPR upravujúceho certifikáciu. Prečítajte si, čo je to korigendum ku GDPR, kde nájdete jeho znenie a k akej zmene došlo. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb… Čítať viac »Zverejnené korigendum ku GDPR

Usmernenie o prepojených vozidlách

  • 16/03/202106/11/2021

Európsky výbor pre ochranu osobných údajov (EDPB – European Data Protection Board) dňa 09.03.2021 na svojom plenárnom zasadnutí prijal Usmernenie o prepojených vozidlách a aplikáciách týkajúcich sa mobility. V originály Guidelines 1/2020 on processing personal data in the context of connected vehicles and mobility related applications). Usmernenie o prepojených vozidlách reflektuje veľký technologický pokrok v oblasti vybavenia automobilov a mobility. Moderné automobily využívajú technológie,… Čítať viac »Usmernenie o prepojených vozidlách

Súdny dvor stanoví pravidlá náhrady škody podľa GDPR

Už od začatia uplatňovania GDPR sa diskutuje o tom, aké sú požiadavky na úspešné vymoženie nároku na náhradu majetkovej alebo nemajetkovej škody podľa článku 82 GDPR. K tejto veci sa zatiaľ Súdny dvor EÚ nemal možnosť vyjadriť. Situácia sa ale môže čoskoro zmeniť. Nemecký ústavný súd vydal 14. januára 2021 rozhodnutie, podľa ktorého je zodpovednosťou SDEÚ (a nie okresného súdu… Čítať viac »Súdny dvor stanoví pravidlá náhrady škody podľa GDPR

Nie je možné kopírovať obsah tejto stránky.