Preskočiť na obsah
advokát » GDPR

GDPR

ICO pokutoval Easylife

ICO udelil pokutu 1,48 mil. libier za nezákonné spracúvanie citlivých údajov a nevyžiadané marketingové hovory. UK Information Commissioner’s Office (ICO) udelil spoločnosti EasyLife pokutu vo výške 1,48 mil. libier. Z toho 1,35 mil. libier za používanie osobných údajov zákazníkov na predaj výrobkov súvisiacich so zdravím bez ich súhlasu. Ďalších 130 000 libier za nevyžiadané priame marketingové hovory. Porušenie GDPR spočívalo v tom,… Čítať viac »ICO pokutoval Easylife

Zákonnosť spracúvania osobných údajov podľa GDPR

Zákonnosť spracúvania osobných údajov upravuje čl. 6 GDPR. Zákonnosť spracúvania znamená, že prevádzkovateľ musí pre každý účel spracúvania disponovať primeraným právnym základom. GDPR upravuje šesť právnych základov. Spracúvanie je zákonné iba vtedy a iba v tom rozsahu, keď je splnená aspoň jedna z týchto podmienok: a) dotknutá osoba vyjadrila súhlas so spracúvaním svojich osobných údajov na jeden alebo viaceré konkrétne účely (súhlas);… Čítať viac »Zákonnosť spracúvania osobných údajov podľa GDPR

Kontrola z Úradu na ochranu osobných údajov

Začatie kontroly Zaujatosť kontrolného orgánu Povinnosti kontrolného orgánu Oprávnenia kontrolného orgánu Povinnosti kontrolovanej osoby Oprávnenia kontrolovanej osoby Prizvaná osoba Ukončenie kontroly Ako vám môžeme pomôcť? Úrad na ochranu osobných údajov SR (ďalej len „úrad“) je oprávnený vykonávať inter alia[i] kontrolu spracúvania osobných údajov. Kontrola je upravená v § 90 a nasl. Zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov (ďalej len… Čítať viac »Kontrola z Úradu na ochranu osobných údajov

Súdny dvor vydal rozhodnutie vo veci Leistritz AG (C-534/20)

Prípad Leistritz AG proti LH sa týka výkladu a platnosti čl. 38 ods. 3 druhej vety GDPR. Návrh na začatie prejudiciálneho konania bol podaný v rámci sporu medzi spoločnosťou Leistritz AG a LH, ktorá v tejto spoločnosti vykonávala funkciu zodpovednej osoby, vo veci ukončenia jej pracovnej zmluvy z dôvodu reorganizácie služieb v spoločnosti. Súdny dvor rozhodol nasledovne: „Článok 38 ods.… Čítať viac »Súdny dvor vydal rozhodnutie vo veci Leistritz AG (C-534/20)

[2022] Konanie o ochrane osobných údajov

Konanie o ochrane osobných údajov upravuje § 99 a nasl. Zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov (ďalej len „Zákon o ochrane osobných údajov“). Jeho účelom je zistiť, či došlo k porušeniu práv fyzických osôb pri spracúvaní ich osobných údajov. Alebo či došlo k porušeniu Zákona o ochrane osobných údajov alebo Všeobecného nariadenia o ochrane údajov (ďalej len… Čítať viac »[2022] Konanie o ochrane osobných údajov

Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil plán kontrol na rok 2022

Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil Plán kontrol na rok 2022. Plán kontrol na rok 2022 je rozdelený do dvoch častí. Jedna časť plánu kontrol na rok 2022 sa zameriava na súlad spracúvania osobných údajov s požiadavkami GDPR ako aj zákona o ochrane osobných údajov. Plán reaguje na riziká spojené so špecifickými spracovateľskými činnosťami alebo s využívaním nových technológií a postupov, najmä s procesmi spôsobilými významne zasiahnuť… Čítať viac »Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil plán kontrol na rok 2022

Zmeny v spracúvaní osobných údajov zosnulých

Nedávno sme informovali o prebiehajúcom legislatívnom procese zmeny zákona o ochrane osobných údajov. Dnes, 20.10.2021 bola novela vyhlásená v Zbierke zákonov. Prečítajte si, v čom sa znenie novely nakoniec zmenilo oproti pôvodnému návrhu a aký to bude mať vplyv na spracúvanie osobných údajov zosnulých osôb. Novelou je zákon č. 373/2021 ktorým sa dopĺňa zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene… Čítať viac »Zmeny v spracúvaní osobných údajov zosnulých

Dánsky úrad riešil prípad neplatnosti súhlasu podľa GDPR

Dánsky úrad na ochranu osobných údajov 04. októbra 2021 vydal rozhodnutie týkajúce sa prevádzkovateľa zoznamky Dating.dk. Úrad zistil, že prevádzkovateľ nezískaval podľa GDPR platný súhlas na spracúvanie údajov. Prevádzkovateľ spracúval osobitnú kategóriu osobných údajov (citlivé osobné údaje) bez toho, aby spĺňal niektorú z výnimiek zo zákazu spracúvania osobitných kategórií osobných údajov a nevykonal adekvátne posúdenie vplyvu spracúvania na práva a… Čítať viac »Dánsky úrad riešil prípad neplatnosti súhlasu podľa GDPR

Kontroly nastavenia cookies

Francúzsky národný orgán pre ochranu osobných údajov – Národná komisia pre informatiku a slobodu začal od prvého apríla 2021 uskutočňovať kontroly nastavenia cookies. Kontroly nastavenia cookies sú zamerané na to, či sú webové stránky v súlade s novými pravidlami pre súbory a aplikácie, ktoré sledujú činnosť užívateľov v online prostredí. Medzi takéto súbory patria napríklad reklamné cookies. Reklamné súbory cookie sa používajú na zabezpečenie relevantných… Čítať viac »Kontroly nastavenia cookies

Nie je možné kopírovať obsah tejto stránky.