Domovská stránka » GDPR

GDPR

Kontroly nastavenia cookies

Francúzsky národný orgán pre ochranu osobných údajov – Národná komisia pre informatiku a slobodu začal od prvého apríla 2021 uskutočňovať kontroly nastavenia cookies. Kontroly sú zamerané na to, či sú webové stránky v súlade s novými pravidlami pre súbory a aplikácie, ktoré sledujú činnosť užívateľov v online prostredí. Medzi takéto súbory patria napríklad reklamné cookies. Reklamné súbory cookie sa používajú na zabezpečenie relevantných reklám a… Čítať viac »Kontroly nastavenia cookies

Covid pas

Dňa 30.03.2021 sa uskutoční 47. plenárne zasadnutie Európskeho výboru pre ochranu osobných údajov známeho aj pod skratkou EDPB. Na programe zasadnutia je aj prerokovanie návrhu tzv. digitálneho zeleného osvedčenia (Digital Green Certificate) označovaného aj ako covid pas. Covid pas má zabezpečiť bezpečné uplatňovanie slobody pohybu v rámci Európskej únie počas pandémie COVID-19. Má predstavovať digitálny dôkaz o tom, že jeho držiteľ… Čítať viac »Covid pas

Zverejnené korigendum ku GDPR

Dňa 04.03.2021 bolo pre slovenské znenie zverejnené v poradí druhé korigendum ku GDPR. Došlo tak k oprave slovenského prekladu poslednej vety znenia článku 42 ods. 2 GDPR upravujúceho certifikáciu. Prečítajte si, čo je to korigendum ku GDPR, kde nájdete jeho znenie a k akej zmene došlo. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických… Čítať viac »Zverejnené korigendum ku GDPR

Usmernenie pre prepojené vozidlá

Európsky výbor pre ochranu osobných údajov (EDPB – European Data Protection Board) dňa 09.03.2021 na svojom plenárnom zasadnutí prijal Usmernenie o prepojených vozidlách a aplikáciách týkajúcich sa mobility (Guidelines 1/2020 on processing personal data in the context of connected vehicles and mobility related applications). Usmernenie reflektuje veľký technologický pokrok v oblasti vybavenia automobilov a mobility. Moderné automobily sú vybavené technológiami, ktoré môžu napr. nahrávať… Čítať viac »Usmernenie pre prepojené vozidlá

Súdny dvor stanoví pravidlá náhrady škody podľa GDPR

Už od začatia uplatňovania GDPR sa diskutuje o tom, aké sú požiadavky na úspešné vymoženie nároku na náhradu majetkovej alebo nemajetkovej škody podľa článku 82 GDPR. K tejto veci sa zataiľ Súdny dvor EÚ nemal možnosť vyjadriť. Situácia sa ale môže čoskoro zmeniť, keďže Nemecký ústavný súd vydal 14. januára 2021 rozhodnutie, podľa ktorého je zodpovednosťou SDEÚ (a nie okresného… Čítať viac »Súdny dvor stanoví pravidlá náhrady škody podľa GDPR

Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil plán kontrol na rok 2021

Úrad na ochranu osobných údajov na svojom webovom sídle zverejnil plán kontrol na rok 2021. Podľa zverejneného plánu má byť predmetom kontroly: Schengenské acquis Úrad na ochranu osobných údajov sa zameria hlavne na identifikáciu stavu spracúvania osobných údajov v informačných systémoch. Bude sa jednať o informačné systémy, pomocou ktorých sa zabezpečuje praktické vykonávanie schengenského acquis najmä na území Slovenskej republiky… Čítať viac »Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil plán kontrol na rok 2021

[2021] Čo je to GDPR?

GDPR je právny predpis Európskej únie upravujúci ochranu osobných údajov. GDPR je skratka, ktorá vznikla z anglického názvu General Data Protection Regulation. Slovenský ekvivalent je Všeobecné nariadenie na ochranu osobných údajov. Celý názov nariadenia v slovenčine je „Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto… Čítať viac »[2021] Čo je to GDPR?

[2021] „Prevádzkovateľ“ a „sprostredkovateľ“ podľa GDPR

European Data Protection Board prijal 02.09.2020 Usmernenie č. 07/2020 o koncepcii prevádzkovateľa a sprostredkovateľa podľa GDPR. Usmernenie je zatiaľ vo verzii č. 1, čo znamená, že ide o prvú verziu určenú na verejnú konzultáciu a pripomienkovanie. Na finálne znenie usmernenia si ešte budeme musieť chvíľu počkať. Definícia prevádzkovateľa Podľa GDPR prevádzkovateľ “je fyzická alebo právnická osoba, orgán verejnej moci, agentúra… Čítať viac »[2021] „Prevádzkovateľ“ a „sprostredkovateľ“ podľa GDPR