Preskočiť na obsah

ochrana osobných údajov

Sprievodca ochranou údajov

Európsky výbor pre ochranu údajov (EDPB) v uplynulých dňoch spustil Data Protection Guide for small business – Sprievodcu ochranou osobných údajov pre malé podniky. Týmto krokom chce EDPB pomôcť vlastníkom malých podnikov so zosúladením ich interných postupov s právnou úpravou na ochranu osobných údajov. Vydaním príručky EDPB sleduje zvýšenie povedomia o Všeobecnom nariadení o ochrane údajov (GDPR) a poskytnutie praktických informácií o jeho dodržiavaní. Sprievodca… Čítať viac »Sprievodca ochranou údajov

Pripravuje sa právna úprava k dezinformáciám v online priestore

Dezinformácie bude riešiť noví právna úprava. V súčasnosti prebieha vyhodnotenie medzirezortného pripomienkového konania k návrhu Zákona o opatreniach na zvýšenie bezpečnosti a dôveryhodnosti platforiem v on-line prostredí a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Účelom pripravovaného zákona je zakotvenie a nastavenie národného systému pre boj proti dezinformáciám. Národný systém má tvoriť úrad vlády a iní členovia národného systému. Návrh zákona sa vzťahuje… Čítať viac »Pripravuje sa právna úprava k dezinformáciám v online priestore

[2024] Prevádzkovateľ a sprostredkovateľ v GDPR

Prevádzkovateľ a sprostredkovateľ patria medzi základné pojmy využívané GDPR. European Data Protection Board prijal 07.07.2021 Usmernenie č. 07/2020 o koncepte prevádzkovateľa a sprostredkovateľa podľa GDPR. Usmernenie je vo finálnej verzii, pričom dňa 20.09.2022 došlo ešte k malým úpravám usmernenia. Viac na tému prevádzkovateľ a sprostredkovateľ v našom článku. Podľa GDPR prevádzkovateľ “je fyzická alebo právnická osoba, orgán verejnej moci, agentúra alebo… Čítať viac »[2024] Prevádzkovateľ a sprostredkovateľ v GDPR

Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil plán kontrol na rok 2023

Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil plán kontrol na rok 2023. V zmysle tohto plánu sa prvá časť kontrol bude sústrediť na identifikáciu stavu spracúvania osobných údajov v schengenských a európskych informačných systémoch. Druhá časť plánovaných kontrol sa zamerá na vybrané spracovateľské činnosti. Predmetom kontroly bude: Predmetom kontroly v roku 2023 budú spracovateľské činnosti orgánov územnej samosprávy (3 plánované kontroly), spracovateľské činnosti dopravcov… Čítať viac »Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil plán kontrol na rok 2023

ICO pokutoval Easylife

ICO udelil pokutu 1,48 mil. libier za nezákonné spracúvanie citlivých údajov a nevyžiadané marketingové hovory. UK Information Commissioner’s Office (ICO) udelil spoločnosti EasyLife pokutu vo výške 1,48 mil. libier. Z toho 1,35 mil. libier za používanie osobných údajov zákazníkov na predaj výrobkov súvisiacich so zdravím bez ich súhlasu. Ďalších 130 000 libier za nevyžiadané priame marketingové hovory. Porušenie GDPR spočívalo v tom,… Čítať viac »ICO pokutoval Easylife

Kontrola z Úradu na ochranu osobných údajov

Začatie kontroly Zaujatosť kontrolného orgánu Povinnosti kontrolného orgánu Oprávnenia kontrolného orgánu Povinnosti kontrolovanej osoby Oprávnenia kontrolovanej osoby Prizvaná osoba Ukončenie kontroly Ako vám môžeme pomôcť? Úrad na ochranu osobných údajov SR (ďalej len „úrad“) je oprávnený vykonávať inter alia[i] kontrolu spracúvania osobných údajov. Kontrola je upravená v § 90 a nasl. Zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov (ďalej len… Čítať viac »Kontrola z Úradu na ochranu osobných údajov

Bol prijatý nový zákon o elektronických komunikáciách

Dňa 24.11.2021 Národná rada prijala zákon č. 452/2021 Z. z. o elektronických komunikáciách (ďalej ako „zákon o elektronických komunikáciách“). Tento zákon nadobudne účinnosť dňa 01.02.2022. V rovnaký deň zároveň dôjde aj k zrušeniu v súčasti platného zákona č. 351/2011 Z. z. o elektronických komunikáciách. Nový zákon o elektronických komunikáciách upravuje predovšetkým nasledovné oblasti: reguláciu v odvetví elektronických komunikácií, podmienky poskytovania elektronických komunikačných sietí a elektronických komunikačných služieb… Čítať viac »Bol prijatý nový zákon o elektronických komunikáciách

Dánsky úrad riešil prípad neplatnosti súhlasu podľa GDPR

Dánsky úrad na ochranu osobných údajov 04. októbra 2021 vydal rozhodnutie týkajúce sa prevádzkovateľa zoznamky Dating.dk. Úrad zistil, že prevádzkovateľ nezískaval podľa GDPR platný súhlas na spracúvanie údajov. Prevádzkovateľ spracúval osobitnú kategóriu osobných údajov (citlivé osobné údaje) bez toho, aby spĺňal niektorú z výnimiek zo zákazu spracúvania osobitných kategórií osobných údajov a nevykonal adekvátne posúdenie vplyvu spracúvania na práva a… Čítať viac »Dánsky úrad riešil prípad neplatnosti súhlasu podľa GDPR

Nie je možné kopírovať obsah tejto stránky.