Domovská stránka » ochrana osobných údajov

ochrana osobných údajov

Dánsky úrad riešil prípad neplatnosti súhlasu podľa GDPR

Dánsky úrad na ochranu osobných údajov 04. októbra 2021 vydal rozhodnutie týkajúce sa prevádzkovateľa zoznamky Dating.dk. Úrad zistil, že prevádzkovateľ nezískaval podľa GDPR platný súhlas na spracúvanie údajov. Prevádzkovateľ spracúval osobitnú kategóriu osobných údajov (citlivé osobné údaje) bez toho, aby spĺňal niektorú z výnimiek zo zákazu spracúvania osobitných kategórií osobných údajov a nevykonal adekvátne posúdenie vplyvu spracúvania na práva a… Čítať viac »Dánsky úrad riešil prípad neplatnosti súhlasu podľa GDPR

Doxing by sa v Holandsku mal stať trestným činom

Holandský minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus oznámil, že je pripravený legislatívny návrh, podľa ktorého by bol „doxing“ trestným činom s maximálnou sadzbou odňatia slobody na jeden rok. Doxing je zdieľanie alebo šírenie osobných údajov (napr. telefónnych čísel, adries bydliska a pod.) na internete alebo iným spôsobom bez súhlasu osoby, o ktorej osobné údaje ide. O trestný čin by išlo v prípade,… Čítať viac »Doxing by sa v Holandsku mal stať trestným činom

Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil plán kontrol na rok 2021

Úrad na ochranu osobných údajov na svojom webovom sídle zverejnil plán kontrol na rok 2021. Podľa zverejneného plánu má byť predmetom kontroly: Schengenské acquis Úrad na ochranu osobných údajov sa zameria hlavne na identifikáciu stavu spracúvania osobných údajov v informačných systémoch. Pôjde o informačné systémy, pomocou ktorých sa zabezpečuje praktické vykonávanie schengenského acquis najmä na území Slovenskej republiky a v… Čítať viac »Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil plán kontrol na rok 2021

[2021] Prevádzkovateľ a sprostredkovateľ v GDPR

Prevádzkovateľ a sprostredkovateľ patria medzi základné pojmy využívané GDPR. European Data Protection Board prijal 02.09.2020 Usmernenie č. 07/2020 o koncepcii prevádzkovateľa a sprostredkovateľa podľa GDPR. Usmernenie je zatiaľ vo verzii č. 1, čo znamená, že ide o prvú verziu určenú na verejnú konzultáciu a pripomienkovanie. Na finálne znenie usmernenia si ešte budeme musieť chvíľu počkať. Viac na tému prevádzkovateľ a… Čítať viac »[2021] Prevádzkovateľ a sprostredkovateľ v GDPR