Preskočiť na obsah
advokát » ochrana osobných údajov

ochrana osobných údajov

ICO pokutoval Easylife

ICO udelil pokutu 1,48 mil. libier za nezákonné spracúvanie citlivých údajov a nevyžiadané marketingové hovory. UK Information Commissioner’s Office (ICO) udelil spoločnosti EasyLife pokutu vo výške 1,48 mil. libier. Z toho 1,35 mil. libier za používanie osobných údajov zákazníkov na predaj výrobkov súvisiacich so zdravím bez ich súhlasu. Ďalších 130 000 libier za nevyžiadané priame marketingové hovory. Porušenie GDPR spočívalo v tom,… Čítať viac »ICO pokutoval Easylife

Zákonnosť spracúvania osobných údajov podľa GDPR

Zákonnosť spracúvania osobných údajov upravuje čl. 6 GDPR. Zákonnosť spracúvania znamená, že prevádzkovateľ musí pre každý účel spracúvania disponovať primeraným právnym základom. GDPR upravuje šesť právnych základov. Spracúvanie je zákonné iba vtedy a iba v tom rozsahu, keď je splnená aspoň jedna z týchto podmienok: a) dotknutá osoba vyjadrila súhlas so spracúvaním svojich osobných údajov na jeden alebo viaceré konkrétne účely (súhlas);… Čítať viac »Zákonnosť spracúvania osobných údajov podľa GDPR

Kontrola z Úradu na ochranu osobných údajov

Začatie kontroly Zaujatosť kontrolného orgánu Povinnosti kontrolného orgánu Oprávnenia kontrolného orgánu Povinnosti kontrolovanej osoby Oprávnenia kontrolovanej osoby Prizvaná osoba Ukončenie kontroly Ako vám môžeme pomôcť? Úrad na ochranu osobných údajov SR (ďalej len „úrad“) je oprávnený vykonávať inter alia[i] kontrolu spracúvania osobných údajov. Kontrola je upravená v § 90 a nasl. Zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov (ďalej len… Čítať viac »Kontrola z Úradu na ochranu osobných údajov

Bol prijatý nový zákon o elektronických komunikáciách

Dňa 24.11.2021 Národná rada prijala zákon č. 452/2021 Z. z. o elektronických komunikáciách (ďalej ako „zákon o elektronických komunikáciách“). Tento zákon nadobudne účinnosť dňa 01.02.2022. V rovnaký deň zároveň dôjde aj k zrušeniu v súčasti platného zákona č. 351/2011 Z. z. o elektronických komunikáciách. Nový zákon o elektronických komunikáciách upravuje predovšetkým nasledovné oblasti: reguláciu v odvetví elektronických komunikácií, podmienky poskytovania elektronických komunikačných sietí a elektronických komunikačných služieb… Čítať viac »Bol prijatý nový zákon o elektronických komunikáciách

Dánsky úrad riešil prípad neplatnosti súhlasu podľa GDPR

Dánsky úrad na ochranu osobných údajov 04. októbra 2021 vydal rozhodnutie týkajúce sa prevádzkovateľa zoznamky Dating.dk. Úrad zistil, že prevádzkovateľ nezískaval podľa GDPR platný súhlas na spracúvanie údajov. Prevádzkovateľ spracúval osobitnú kategóriu osobných údajov (citlivé osobné údaje) bez toho, aby spĺňal niektorú z výnimiek zo zákazu spracúvania osobitných kategórií osobných údajov a nevykonal adekvátne posúdenie vplyvu spracúvania na práva a… Čítať viac »Dánsky úrad riešil prípad neplatnosti súhlasu podľa GDPR

Doxing by sa v Holandsku mal stať trestným činom

Holandský minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus oznámil, že je pripravený legislatívny návrh, podľa ktorého by bol „doxing“ trestným činom s maximálnou sadzbou odňatia slobody na jeden rok. Doxing je zdieľanie alebo šírenie osobných údajov (napr. telefónnych čísel, adries bydliska a pod.) na internete alebo iným spôsobom bez súhlasu osoby, o ktorej osobné údaje ide. O trestný čin by išlo v prípade,… Čítať viac »Doxing by sa v Holandsku mal stať trestným činom

Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil plán kontrol na rok 2021

Úrad na ochranu osobných údajov na svojom webovom sídle zverejnil plán kontrol na rok 2021. Podľa zverejneného plánu má byť predmetom kontroly: Schengenské acquis Úrad na ochranu osobných údajov sa zameria hlavne na identifikáciu stavu spracúvania osobných údajov v informačných systémoch. Pôjde o informačné systémy, pomocou ktorých sa zabezpečuje praktické vykonávanie schengenského acquis najmä na území Slovenskej republiky a v… Čítať viac »Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil plán kontrol na rok 2021

[2021] Prevádzkovateľ a sprostredkovateľ v GDPR

Prevádzkovateľ a sprostredkovateľ patria medzi základné pojmy využívané GDPR. European Data Protection Board prijal 02.09.2020 Usmernenie č. 07/2020 o koncepcii prevádzkovateľa a sprostredkovateľa podľa GDPR. Usmernenie je zatiaľ vo verzii č. 1, čo znamená, že ide o prvú verziu určenú na verejnú konzultáciu a pripomienkovanie. Na finálne znenie usmernenia si ešte budeme musieť chvíľu počkať. Viac na tému prevádzkovateľ a… Čítať viac »[2021] Prevádzkovateľ a sprostredkovateľ v GDPR

Nie je možné kopírovať obsah tejto stránky.